Höganäs Simsällskap
Följande annons stod 1938 införd i lokalpressen:
Kostnadsfri simundervisning för skolbarn inom Höganäs tager sin början den 18 d:s med övningar i ”torrsim” å Erik Ruuthskolans gymnastiksal. Anmälan om deltagande i simundervisningen göres i Erik Ruuthskolan lördagen den 16 d:s kl. 1-3. För något eller mera simkunniga kan efteranmälan göras till simläraren.
Enligt uppdrag: Ernst Svensson.
Höganäs folkskolestyrelse anslog 500 kr för verksamheten. En badbrygga byggdes för simundervisningen vid ”Jompes”, en under 1930-1950-talen välbesökt badplats norr om Höganäsbolaget. Nils Anderberg och Gunnar Blomkvist tog hand om simundervisningen som blev storsuccé – 130 barn ville lära sig simma. Efter avslutad simskola hade 78 elever på simskolan tagit någon form av simmärke.
Simsporten var på stor frammarsch i Sverige. Det stora intresse som visats den nystartade simskolan väckte tankar på att starta ett simsällskap i Höganäs. På kvällen den 2 september 1938 kallades till möte på Kocks Café. Uppslutningen var stor och en interimsstyrelse valdes, ledd av initiativtagaren, överläraren Ernst Svensson. Som sekreterare utsågs simläraren Nils Anderberg. Höganäs Simsällskap, HSS, hade sett dagens ljus.
Redan första året ordnades den första tävlingen liksom den första promotionen. Tävlingsplats var Höganäs hamn vid Malmbryggan. Den förste promotorn var landstingsman Jöns Waldemar Persson. 18 magistrar och 36 kandidater fick ta emot pil- respektive eklövskransar. Simintresset höll i sig och simundervisningen fortsatte på Jompes under HSS ledning under krigsåren och hela 1940-talet.
År 1946 hade simsällskapet svårt att få tag i simlärare. Förhållandena på Jompes var svåra och ingen ville ta på sig ansvaret att ha hand om så många barn. Karl-Axel Kvistberg, då poliskonstapel i Höganäs, fick frågan om att bli simlärare, men avböjde eftersom han inte kunde förena polisarbetet med simsysslan. Simsällskapets ordförande uppvaktade då landsfiskalen Folke Magnusson, och en överenskommelse mellan Kvistberg, HSS och landsfiskalen möjliggjorde att Kvistberg kunde åta sig sysslan som simlärare på tjänstetid.[1]
Tävlingarna gick som regel i hamnen i Höganäs, längs med Malmbryggan. Två flottar lades ut vilka man simmade mellan. Tiderna var kanske inte topptider, men insatserna desto mer krävande. I trestadstävlingarna i Ängelholm och Landskorna simmade de tävlande i riktiga simbassänger, i Höganäs alltså i hamnbassängen. Under några år avslutades alltid tävlingarna och promotionen med ett ståtligt fyrverkeri. Resorna till bortasimningarna var spartanska. Många resor, bland annat till Lönsboda, företogs med ”Zieglers drickabil sittande på drickabackar”. Åke Ziegler var själv duktig simmare och uppskattad ledare.
Den svenska simsportens store inspiratör var Arne Borg. HSS fick sin första egentliga siminstruktör 1950, då Skånes Simförbunds instruktör Göte Eriksson engagerades. Göte Eriksson kände Arne Borg och fick honom att vid något tillfälle besöka Höganäs och ställa upp som promotor. Promotorn skulle alltid ha en lagerkrans på huvudet under sitt uppdrag, men vid detta olyckliga tillfälle tappades kransen i hamnbassängen och sjönk till botten. En i all hast framplockad luciakrona tjänstgjorde till promotorns stora glädje som lagerkrans. Tävlingsintensiteten ökade bland annat med trestadstävlingar mellan Ängelholm, Landskrona och Höganäs, samt tävlingar i Ystad.[2]
Elsa Holmberg hade varit en av Kvistbergs simelever 1946, och skulle senare ha stor betydelse för klubbens utveckling. Elsa blev efterhand hjälpreda till Göte Eriksson på Jompes fram till 1962, då epoken Jompes som simskola i simsällskapets regi var över. Året därpå gjordes ett uppehåll i simskoleundervisningen. År 1964 flyttade simskolan över till Kvickbadet och ansvaret för simundervisningen övergick till kommunen. Elsa tog över simlärarrollen och hade denna på Kvickbadet fram t.o.m. sommaren 1979.
År 1971 lades Höganäs Simsällskap i malpåse. Kommunen skötte simundervisningen och de som ville träna och tävla i simning flyttade över till Helsingborg, där det fanns betydligt bättre förutsättningar. Elsa Holmberg betalade troget in sin avgift för att hålla föreningen vilande, vilket innebar att när Sporthallen var färdig kunde HSS ta vid där man slutat 1971.[3]
Den nya sporthallen väckte åter liv i det vilande HSS. En nybildad arbetsgrupp för nystarten av HSS fick tillfälle att se den nya sim- och sporthallen och ett tydligt mål sattes: 200 barn skulle tas emot i ”plask och lek”, 50 i crawl och övriga simsätt. De tävlingssimmare som tävlade i och för Helsingborg Simsällskap, HS, skulle nu kunna träna i Höganäs och efter tre månader eventuellt gå över till HSS. Lars Dahlkvist engagerades som tränare och HSS skulle hjälpa till med att snabbutbilda ledare för plask och lek. Grunden var lagd för att dra igång när den nya sporthallen bjöd på tillfälle.[4]
Det första årsmötet i det återupplivade HSS hölls den 17 oktober 1979 i Sparbankens samlingslokal. Där valdes Kjell-Åke Möller till ordförande och Elsa Holmberg till sekreterare.
Sju av de simmare från Höganäs som tränade och tävlade med Helsingborgs Simsällskap ville återgå till Höganäs när den nya simhallen togs i bruk. Den första simtävlingen i HSS regi i nya badet skedde helgen 22-23 mars 1980. Simframgångarna lät inte vänta på sig. Mikael Möller kom hem med en silverplakett från Nordiskt Mästerskap för juniorer i Kuopio i Finland. Under de första åren i den nytända klubben anordnades några internationella träningsläger/sportresor till bland annat Österrike och Rumänien.
Ekonomin hölls vid liv med hjälp av bland annat bidrag för Plask o Lek, lotterier, lotterimaskiner och pappersinsamling. År 1981 gavs också HSS första klubbtidning Vågen ut. Vid 1980-talets mitt uppvaktades Höganäs kommun med önskemål om att det borde uppföras en 50 meters utomhusbassäng, en uppvaktning som klubben fortfarande bevakar. [5] Tävlingsverksamheten har i modern tid gått i vågor beroende på tillgången av ideella tränare och engagerade föräldrar. I slutet av 90-talet skedde en uppgång igen och ungdomar som Jenny Kling och Sussie Olsson tog svenska mästarmedaljer 1996 och 1999.[6]
[1] Höganäs bibliotek, Kullasamlingen, Agda Petter och jag, en bruksarbetarfamilj under 100 år. Om idrott del III a. av Karl-Axel Kvistberg
[2] Odaterade tidningsurklipp ur lokalpressen, juli 1938.
[3] Intervju med Elsa Holmberg, mångårig simlärare, simledare och hedersmedlem i HSS, 2010-08-25. Uppgifterna styrkta av odaterade tidningsurklipp från lokaltidningarna.
[4] Höganäs Simsällskaps protokoll 1979-10-06.
[5] Höganäs Simsällskap, flera protokoll.
[6] Intervju med Mats Möller, aktiv simmare, tränare, ledare och styrelsemedlem i HSS, 2010-09-29.
Utdrag ur Höganäs Kommuns bokverk, Höganäs från stenkol till millenniumskifte. Idrott o Idealism av Inge Jolfson